Også på Skavlan:
Sjarmen med tarmen
Lege og forsker Jørgen Valeur ved LDS har skrevet forordet i den norske utgaven av Guilia Enders bok «Sjarmen med tarmen», som er solgt til mer enn 25 land. Valeur tror at grunnen til at boken har blitt så populær er at mange selv erfarer at fordøyelseskanalen, mat og helse, spiller sammen.
sjarmenmedtarmenbok

Guilia Enders er lege og forsker ved Institutt for mikrobiologi i Frankfurt, og boken har solgt 1 million eksemplarer i hjemlandet Tyskland, og var gjest på Skavlan fredag 13 februar. Boken tar for seg det største nervesystemet i kroppen, nest etter hjernen. Den beskriver det finstemte samspillet mellom nerveceller, hormonproduserende celler, immunceller og mikrober, og forklarer hvordan ubalanse i tarmen gir alt fra småplager til alvorlige sykdommer som alzheimer.

- Vi kan vente oss mange overraskelser fra tarmfloraforskningen i tiden framover, sier Jørgen Valeur ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Han er selv er en glødende entusiast over fagfeltet som han beskriver som den siste villmark, og som vi så vidt har begynt å skrape i overflaten på. - Fordøyelsessystemet er fascinerende  - visste du at tarmen har sin egen hjerne? At fordøyelseskanalen er kroppens størfste hormonprodusent? At de fleste immuncellene våre befinner seg i tarmveggen? spør Valeur.

Boken kan leses med stort utbytte av både leg og lærd, sier Valeur, som selv har doktorgrad innen matoverfølsomhet: - Guilia Enders gir oss en besnærende reiseskildring gjennom mage-tarm-systemet. God tur og god fordøyelse!

 

 

 

17.02.2015 11:00:46